Přehled článků Příběhy všední život cestování tanec víra umírání

Jiří Voborský tančil po celém světě, dnes mu leží na srdci Česko

Setkali jsme se v klidném pražském hotelu na Malé Straně během jednoho z jeho pobytů v České republice. Přivítal mě gentleman se vzpřímeným a pevným držením těla tanečníka, se kterým jsme si u kávy povídali nejen o jeho cestě k baletu, ale také o vizi, kterou má pro naši zemi. I po třiceti letech života v USA byla jeho čeština perfektní.

Jiří Voborský s manželkou Cassandrou (archiv J. Voborského)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Žijete dlouhodobě v USA, ale v posledních letech opakovaně pobýváte v ČR. Co vás přivádí do Prahy?

Před třemi lety, 1. ledna 2021, jsme vstoupili do nadace 10M. Vize pro ni vznikla během covidu, když jsem sekal trávu a modlil se. Uprostřed předního trávníku najednou Pán říká: „10M Foundation.“ Zastavil jsem sekačku a slyšel to znovu. 10M zastupuje deset milionů. Bylo mi jasné, že mluví o České republice. Dosekal jsem trávu a řekl manželce Cassandře, že mi Pán dal vizi pro další kapitolu života. Ona mi řekla, ať se jdu osprchovat (smích).

Jak jste na vizi zareagovali?

Začali jsme se modlit, protože jsme Českou republiku měli na srdci. V Ústí nad Labem žije moje maminka a nezná Pána. S baletem jsme od roku 1999 skoro pravidelně přijížděli do Čech, zvali lidi na americký balet a tím šířili evangelium. Viděli jsme lhostejnost českých srdcí k evangeliu i Pánu Ježíši. Když mi tu vizi Pán ukázal, měl jsem pocit, jako by slinil prst, aby otočil kapitolu ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné