Přehled článků Aktuálně Afrika pronásledování

Mosambik: Útoky džihádistů ohrožují křesťany

Džihádisté při svých útocích v severní provincii Cabo Delgado v Mosambiku cílí na křesťany. Povstalci spojení s Islámským státem (IS) od ledna zahájili řadu brutálních ofenziv, které vyhnaly z domovů přes 80 000 civilistů, většinou křesťanů, uvedl The Telegraph.

Mozambik, foto The Voice of the Martyrs

Provincie, kde žije asi 54 procent muslimů, čelí snahám povstalců o vytvoření přísného islámského státu a řešení diskriminace a zanedbávání ze strany vlády převážně křesťanské země.

Přestože IS ofenzivy schvaluje a poskytuje finanční pomoc, povstalci operují nezávisle. Jde o skupinu Ansar al-Sunna, která se k IS připojila v roce 2019 a je místně známá jako al-Šabáb (v překladu „Mládež“).

Svědci hlásí stětí a únosy, od roku 2017 bylo vysídleno nejméně 800 000 lidí. Katoličtí vedoucí vyzývají věřící k odchodu z provincie. Biskup Antonio Juliane Ferreira Sandramo uvedl, že mnoho vesnic bylo opuštěno poté, co byly zničeny všechny křesťanské kaple.

Růst islámského extremismu devastuje křesťanskou komunitu, uvádí Open Doors, která letos zařadila Mosambik na 39. místo v žebříčku zemí, kde je nejtěžší být křesťanem. „Mnoho kostelů bylo vypáleno, pastoři uneseni a mnozí zabiti,“ uvádí se ve zprávě WWL (Open Doors). „Cílem těchto skupin je vytvořit přísný islámský stát a křesťané se často stávají terčem útoků jako symboly odporu proti této extremistické ideologii.“ Křesťané se často dostávají do křížové palby mezi vládními silami a džihádistickými skupinami, uvádí zpráva.

„Mosambik se také stal významným centrem obchodu s drogami, přičemž přítomnost kartelů přispívá k atmosféře bezpráví a násilí, což nepřímo ovlivňuje křesťanskou komunitu,“ uvádí zpráva WWL. „Zvláště ohroženi jsou církevní pracovníci s mládeží, kteří jsou často považováni za hrozbu pro kartely.“

Jihoafrické rozvojové společenství plánuje v červenci z Mosambiku stáhnout své jednotky, Rwanda naopak posiluje svoji přítomnost v zemi o dalších 2500 vojáků. 


Christian Daily

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné