Přehled článků Aktuálně misie kriminalita

Haiti: Tři misionáři zabiti při útoku gangu

Misionáři Davy a Natalie Lloydovi v Lizonu na Haiti 24. 5. právě odcházeli spolu se svěřenými dětmi ze sirotčince z bohoslužby, když je podle svědků „přepadl gang se třemi auty plnými mužů“. Stříleli po nich i uvnitř domu, kam se ukryli.

Haiti - Davy a Natalie Lloydovi s dětmi ze sirotčince (foto IG @adventuresinhaiti)

Některá média uvádějí, že část gangu vyplenila i sirotčinec, vzala jeho vozidla a zadržela několik dětí jako rukojmí.

Obětmi útoku jsou 23letý Američan David Lloyd, který vyrostl v Port-au-Prince, kde jeho rodiče provozovali sirotčinec, školu a pekárnu, dále jeho 21letá americká manželka Natalie Lloydová a Judes Montis, 47letý ředitel místní misie, který po sobě nechal ženu a dvě malé děti. Pracovali pro organizaci Missions in Haiti. Jejich pohřbu se 28. 5. zúčastnily stovky lidí.

Násilné útoky na misionáře nejsou z Haiti hlášeny poprvé. V říjnu 2021 unesli členové gangu 17 lidí, většinou občanů USA. Mnoho členů skupiny, včetně pěti dětí, bylo drženo v zajetí déle než dva měsíce, než se jim podařilo utéct. V červenci 2023 gangy unesly americkou zdravotní sestru a její dceru z křesťanského školního areálu poblíž Port-au-Prince. Byli propuštěni téměř o dva týdny později. Americké ministerstvo zahraničí již nějakou dobu před cestami na Haiti varuje.


Evangelical Focus, Baptist Press

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné