Přehled článků Nad Biblí duchovní život duchovní růst modlitba víra

Dave Patty: 3 rady, jak lépe slyšet Boží hlas

Když mi někdo nezvedne telefon, jen nerad mu nechávám vzkaz na záznamníku. Mluvit do elektronické schránky, kde nikdo neposlouchá, mi připadá divné. Dostane se vůbec můj vzkaz k tomu, pro koho je určen? Co si pomyslí? Jak zareaguje? Kdyby mě povzbudilo aspoň nějaké to „hm“, ale mluvit delší dobu naprázdno je pro mě těžké. Jednostranná komunikace mě neuspokojuje. Někdy to tak prožíváme ve vztahu k Bohu.

Dave Patty (foto archiv D. Pattyho)

Formulujeme prosby, předáváme svou chválu, odkládáme břemena. A… na druhé straně je ticho. Co si o tom myslí? Poslouchá mě vůbec? Mám očekávat nějakou odpověď, nebo si zvyknout nechávat mu delší a delší vzkazy?

Bible kupodivu jasně uvádí, že mluvit s Bohem nesmí být jen jednosměrná komunikace. Ježíš v Janově evangeliu říká: „Mé ovce slyší můj hlas, já je znám, jdou za mnou“ (J 10,27). Později, když zaslíbil Ducha, Kristus prohlásil: „… uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit to, co uslyší; oznámí vám i to, co má přijít.“ (J 16,13)

Podle knihy Skutků učedníci od Božího Ducha pravidelně dostávali jasné zjevení. Když Filip na cestě do Gazy potkal etiopského eunucha, řekl mu Duch: „Přistup a připoj se k tomuto vozu.“ (Sk 8,29) A když Petra přišlo navštívit několik mužů z Cesareje, Petr o tom uvedl: „Duch mi řekl, abych šel bez pochybová ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné