Přehled článků Zaostřeno válka Ukrajina

„Válka rozděluje rodiny i církev,“ říká biskup ruské letniční církve Vitalij Kohan

24. únor 2022. Toto datum rozdělilo život obyvatel Ruska a Ukrajiny na „před“ a „po“. Toho dne začala válka. Toho dne jsem byl v Novosibirsku (třetí největší město v Rusku – pozn. red.) a nemohl jsem uvěřit tomu, co se děje. Celé mé nitro se otřáslo... Byl to jeden z nejsilnějších šoků a stresů, jaké jsem kdy zažil.

Vitalij Kohan (foto archiv V. Kohana)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Přesně týden předtím jsem byl v našem „Domově naděje“ v Oděse na Ukrajině. To je misijní projekt naší církve, kde jsme se starali o sirotky. Atmosféra se již vyostřovala a já jsem kázal na téma „Co by měl křesťan dělat za války“. A najednou byla válka tady.

Mladý věřící Rus se odmítl účastnit války. Byl odsouzen ke dvěma a půl letům vězení.

Ten první večer bylo v našem sboru v Rusku modlitební setkání. Přišlo mnoho lidí. Klečeli a volali k Bohu. Na Ukrajině náš tým a děti spali ve sklepě. V prvních dnech jsme mysleli, že to přečkáme, ale pak jsme pochopili, že je musíme evakuovat. Ve dnech, kdy nebylo možné koupit jízdenku ani do Moskvy, nemluvě už o jízdence ven z Ruska, mi Bůh zázračně pomohl dostat se k našemu týmu na Ukrajinu.

Pravděpodobně jste viděli fotografie dlouhých front na hranicích, plačících dětí, mužů, kteří vyprovázeli své ženy, lidí v panice a strachu. My jsme tam s týmem a dětmi strávili dva dny a potom jsme se dostali do Německ ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné