Přehled článků Příběhy válka Ukrajina uprchlíci naděje

Petr Húšť o Ukrajině: Můj vliv je jedna konzerva pro jednoho člověka

S Petrem se známe už léta, byť ne úplně blízce. Vždy, když jsem se s ním potkal, mě oslovovala jeho schopnost formulovat myšlenky a vyhmátnout podstatu. Když jsme spolu letos v lednu telefonovali a narazili jsme na možnost natočit rozhovor k druhému výročí války na Ukrajině, kde Petr dlouhodobě pomáhá, věděl jsem, že to bude stát za to. Jeho vyprávění mi nejednou bralo dech. Zároveň jsem si ale všiml, že se na něm začíná trochu odrážet únava i bolest, s níž se opakovaně setkává...

Petr Húšť (foto archiv P. Húště)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Na začátku roku 2021 jsi odešel z pozice ředitele festivalu United. Kam jsi zmizel, co jsi dělal?

Přestože to pro mě byla výsada, po 21 letech služby v církvi a v neziskovém sektoru jsem se cítil unavený a opotřebovaný. Ve vztahu s Bohem i ve vztahu s manželkou a rodinou jsem se měl výborně, ale někdy jsem vnímal, že moje vnitřní reakce na některé banální věci jsou neadekvátní. Můj diář býval plný na rok a půl dopředu. Na začátku jsem na to byl pyšný, později jsem viděl, že to jinak nejde, a pak už mi z toho někdy bylo i fyzicky špatně.
Potřeboval jsem se nadechnout, takže jsem věci předal a žil jsem tak trošku na vlastní noze: Dělal jsem zednickou a tesařskou práci, postavil jsem salaš, pořídil jsem ovce. Fyzická práce a čas v přírodě pro mě byly duševním nadechnutím, i když to ekonomicky bylo náročnější období. Ale potřeboval jsem to. Mojí rehabilitací bylo nemít chvilku plán.

Nadechoval ses něco přes rok, do 24. února 2022. Jak jsi prožíval začátek války na ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné