Přehled článků Téma církev stát láska vlastenectví

Křesťanské vlastenectví: Snesou se spolu láska k Bohu a láska k vlasti?

Existuje něco jako křesťanské vlastenectví? Vlastí všech křesťanů je přece nebeské království! A spojení křesťanů a národovců přineslo v dějinách tolik ostudy! Ve jménu lásky k národu se křesťané tolikrát navzájem zabíjeli... Co s tím?

ilustrační foto blende22, Pixabay

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Zeptejme se tří křesťanských myslitelů, kteří se vlastenectvím zabývali a také se k němu hlásili: Jána Kollára, G. K. Chestertona a C. S. Lewise.

Evangelický farář Ján Kollár říká, že vlastenectví je ctnost. Je to jeden z nejušlechtilejších lidských citů. Ale je to především láska. Jenže tato láska není slepá. Není to nekritický obdiv. Pravý vlastenec si je palčivě vědom všech nedostatků milované vlasti. Je-li jeho láska opravdová, dovede „na vlast svou i slušně se hněvati, její neřády nenáviděti, její bludy a hříchy i kárati umí“.

Zvláště sympaticky působí v Kollárově vlastenectví důraz na pracovitost. Tou se generace českých národních buditelů opravdu vyznačovaly. Spíš než gesty a slogany projevovali své vlastenectví nezdolnou pílí.

Žádná hesla, vlajky a slogany. Láska k vlasti znamená především péči o společný domov.

Pro srovnání se podívejme na jinou křesťanskou obhajobu vlastenectví. Britský spisovatel G. K. Chesterton říká, stejně j ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné