Přehled článků Zaostřeno duchovní život zamyšlení etika

Dave Patty: Je Bůh dobrý? Opravdu vždycky?

Jeden z nejpovzbudivějších – a zároveň nejvíce matoucích – biblických veršů najdeme v listu Římanům 8,28: „Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí.“ Všimněte si, jaká slova zde Pavel používá: „Víme.“ Nikoli „doufáme“, „přejeme si“ nebo „rádi bychom“. Použitý výraz vyjadřuje přesvědčení, že je to jisté a jasně se to vztahuje na všechny věřící.

ilustrační foto Kristopher Roller, Unsplash

„Všecko.“ Nikoli „něco“„někdy“ nebo „jen za určitých okolností“. Pavel je přesvědčen, že pravda, kterou sděluje, platí vždy, v každé situaci a ve všech dobách. „Napomáhá k dobrému.“ Zde nacházíme jádro jeho povzbudivého i matoucího sdělení. Pavel věří, že vše, co mi přijde do cesty, je pro mé dobro, budu z toho mít užitek. Události či okolnosti nemusejí být ze své podstaty vždy dobré ani se nemusejí dít se záměrem prospět, avšak konečný výsledek bude pro mne vždy dobrý – pokud Bohu opravdu věřím a miluji ho. To je mimořádně dobrá zpráva!

Mnohým z nás však právě tato slova připadají jako políček do tváře. Když nám někdo tento povzbuzující verš cituje, považujeme ho za falešný slib, za náplast, která ignoruje skutečnou realitu toho, čím procházíme. Jak může Bůh učinit něco dobrého ze situace, která je skrz naskrz zlá?

Celý článek je dostupný pouze pro naše předplatitele.

Máte-li předplatné, PŘIHLASTE SE.

Nemáte aktivní předplatné? Objednejte si ho.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné