Přehled článků Život a vztahy duchovní život duchovní růst vedení víra konspirace

Dalimil Staněk: Víra v konspirační teorie a naše vztahy

S kazatelem a psychologem Dalimilem Staňkem jsem se k rozhovoru potkala po jeho přednášce, kterou měl na Teologickém fóru v Praze. Ze Zlína, kde bydlí, musel vyjíždět brzy ráno. Navzdory viditelné únavě si se mnou ochotně sedl na schody a poctivě odpovídal na mé otázky.

Dalimil Staněk (foto archiv autora)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Nejdřív si definujme pojmy. Co je to pastorace?

To je pojem, který se definuje různě. Obecná definice může znít, že je to vzájemná pomoc jednoho křesťana druhému křesťanovi v nějaké těžké životní situaci.
Existují ale různé roviny pastorace. Všeobecná pastorace v rámci sboru, jeden na jednoho, když si lidé s něčím prakticky pomůžou, vyslechnou se, jdou spolu na kafe. Je to služba jednoho druhému.
Druhá rovina je pastorace vedoucích. To můžou být starší sboru, vedoucí skupinek i kazatel, kteří mají větší zodpovědnost za vztahy. Mají víc lidí, na které myslí, jsou v tom iniciativnější a je to i oficiálnější služba.
A pak můžeme mít i pastoračního pracovníka, což je třetí rovina. Může to být třeba diakonie, pomoc lidem na okraji sboru nebo starším a seniorům. Anebo se pomoc zaměřuje víc terapeutickým směrem. Je to člověk, který má školení nebo výcvik, profesionál, který se s lidmi schází.
Na všech těchto rovinách tomu můžeme říkat pastorace, ale pokaždé je to troc ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné